De juiste voegkleur voor jouw tegelwerk

Voor goed en duurzaam tegelwerk zijn niet alleen vakmanschap en goede tegels een vereiste, ook de verbinding tussen de tegels moet juist zijn. De voegen in tegelwerk vormen een belangrijk aspect, zowel technisch als esthetisch. De voeg moet goed bestand zijn tegen vocht bij toepassing in badkamer en keuken en je wilt natuurlijk ook de juiste voegkleur voor jouw tegelwerk. Een goed advies in de kleurkeuze en het afstemmen op de tegelsoort is noodzakelijk om tegelwerk het mooiste eindresultaat te geven.

De juiste voegkleur voor jouw tegelwerk

Vele kleuren mogelijk

Lingen Keramiek heeft 24 verschillende voegkleuren in het assortiment, waarbij je kunt kiezen uit bijpassende of juist contrasterende kleuren. De voegkleur die je kiest, bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het tegelwerk!

Een bijpassende voeg of juist voor een contrasterende?

Een contrasterende voegkleur benadrukt het lijnenspel in het tegelwerk, terwijl een voeg in dezelfde kleur als de tegen juist voor een mooi egaal vlak zorgt als resultaat. Dit kan een wereld van verschil betekenen!

Een witte voeg bij witte tegels?

Bij witte tegels worden meestal witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Als je een hoogglans witte tegel uitkiest, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in de ruimte ook een rol: als deze wat geler is, zal de voeg ook geler tonen. En daarnaast is wit de meest besmettelijke kleur voeg die er is. Bij hoogglans witte tegels is een zilvergrijze of grijze voegkleur meer geschikt.

Voegkleuren bij gerectificeerde tegels

Gerectificeerde tegels zijn heel recht afgewerkt, de randen van de tegels zijn relatief scherp, deze zijn niet afgerond. Daardoor kan licht wat van boven komt zorgen voor schaduweffecten in de voeg. Bij hele lichte voegkleuren valt dit schaduweffect meer op. Als je dat hinderlijk vindt dan kun je beter geen witte voeg nemen.

Voegkleuren in een grote of kleine ruimte

Als het lijnenspel benadrukt wordt door een voegkleur in een heel andere kleur dan de tegelkleur, komt het tegelwerk drukker over dan wanneer je een voegkleur in een gelijksoortige kleur kiest als de tegelkleur. Dit zorgt ervoor dat de ruimte kleiner lijkt. Kies daarom in een kleinere ruimte altijd een voegkleur in een gelijksoortige kleur als de tegel.

Heel donkere voegen

Hele donkere kleuren, zoals antraciet of zelfs zwart, zijn lastiger te verwerken als voeg. Het voegsel moet in exact de juiste verhouding aangemaakt worden anders mengen de pigmenten zich niet goed. Hier komt dus een stuk vakmanschap bij kijken!

Voegkleuren bij vloertegels

Bij vloertegels is een lichte voeg eigenlijk altijd af te raden vanwege de besmettelijkheid. De lichtste kleur die bij vloertegels meestal wordt gebruikt is cementgrijs.

Bron: Lingen Keramiek

Comments

 1. Hi, ik stuur dit mailtje aan de hand van het telefoongesprek wat ik net met u heb gehad. Ik ben opzoek naar een voeg voor onze tegels en ik uw kleurstaal op de site en ik vroeg mij af waar ik de kleur cacaobruin kan halen. Heeft u voor mij de contactgegevens van de leverancier? Ik hoor het graag van u.

  Vriendelijke groet mirjam Smith

  • Hallo Mirjam,
   Ik weet niet met wie je hebt gebeld, maar dat was niet met ons. Het artikel waar je vraag over gaat is afkomstig van Lingen Keramiek. Daar kun je ook terecht met vragen over de voegkleuren die vermeld zijn in het artikel.
   Succes met je zoektocht.
   Vriendelijke groet, Karin
   Secretariaat Voorlichtingsburo Wonen

 2. Kan ik een kleurstalen kaart aanvragen?
  Mvg
  J.nooter

  • Beste Jacqueline,

   Het Voorlichtingsburo Wonen informeert consumenten over de mogelijkheden in afbouw en renovatie van huizen. Het artikel waar je vraag over gaat is afkomstig van Lingen Keramiek. Daar kun je ook terecht met vragen over de voegkleuren die vermeld zijn in het artikel.

   Succes met je zoektocht.
   Vriendelijke groet, Karin
   Secretariaat Voorlichtingsburo Wonen

 3. Hello,

  How can I order the voegkleuren- “SAND BEIGE” and “CHOCOLAT BROWN”?
  Can you please help me to order these colours for a bathroom?

  • Het Voorlichtingsburo Wonen doesnot sell anything, we just inform about possibilities. You can order this product at Lingen Keramiek.

Speak Your Mind

*