Fonterra Smart Control regelt automatisch de vloerverwarming

Met Viega Fonterra Smart Control introduceert Viega een volledig nieuwe manier om vloerverwarmingssystemen volledig automatisch in te regelen voor kamertemperaturen van 5 – 30 °C. Met deze ruimteregeling wordt volledig automatisch elke afzonderlijke verwarmingsgroep dynamisch ingeregeld én afgestemd op het gebruik.

Duurzaamheid en comfort

Vloerverwarming geniet een steeds grotere populariteit. Als laagtemperatuur-verwarmingssysteem sluit het naadloos aan op de opmars en eisen van de energietransitie. De kunst is echter om de energetische voordelen van laagtemperatuurverwarming niet ten koste te laten gaan van comfort en gebruiksgemak. Met Fonterra Smart Control brengt Viega nu een innovatieve regeling die energie-efficiëntie en kostenbesparingen mogelijk maakt door alle verwarmingsgroepen dynamisch en volledig automatisch in te stellen en te regelen.

Fonterra Smart Control regelt automatisch de vloerverwarming

Continu en automatisch

Waar verwarmingsgroepen normaal gesproken o.a. op basis van de lengte en verlegafstand van de verwarmingsbuis en het vereiste verwarmingsvermogen worden ingeregeld, werkt Fonterra Smart Control volautomatisch. Uitgaande van volledig geopende regelventielen meet een actormodule voor iedere afzonderlijke verwarmingsgroep voortdurend de retour-, aanvoer- en ruimtetemperatuur. De regeling werkt daardoor niet op basis van vast ingestelde inregelingen op de verdeler, die worden gecorrigeerd door een vaak veel te traag werkende ruimtethermostaat. Met vijf beschikbare meetwaarden regelt Fonterra Smart Control continu en automatisch de juiste ruimtetemperatuur.

Fonterra Smart Control regelt automatisch de vloerverwarming

Herkenning externe factoren en invloeden

Door de metingen worden ook externe factoren herkend die de warmteafgifte beïnvloeden. Zo wordt bij de regeling automatisch rekening gehouden met alle bouwkundige randvoorwaarden en een groot aantal andere variabelen zoals legafstanden, lengte van de verwarmingsgroepen, hoogte van de afwerkvloer en type vloerafwerking. Daarmee leent Fonterra Smart Control zich voor nieuwbouw- én renovatieprojecten.

Ook met externe invloeden wordt rekening gehouden. Zo reageert Viega Fonterra Smart Control automatisch op alle temperatuurinvloeden, bijvoorbeeld als gevolg van een tapijt onder een tafel, externe warmte of afkoeling door ventileren, voorzetkachels of zonne-instraling. Omdat Fonterra Smart Control deze invloeden herkent, wordt voorkomen dat deze hun uitwerking hebben op de verwarming en kan de verwarmingscurve worden geoptimaliseerd. Het resultaat voor de eindgebruiker is meer comfort én een besparing tot meer dan 20% op de energiekosten ofwel 100 euro per verdeler per jaar.

Fonterra Smart Control regelt automatisch de vloerverwarming

Plug & play

Fonterra Smart Control is ontworpen voor plug & play-installatie in nieuwbouw en renovatieprojecten. Zelfs bij de keuze van de stekkers waarmee het systeem wordt aangesloten, is uitgegaan van installatiegemak: fouten maken is simpelweg onmogelijk. Fonterra Smart Control bestaat uit een ruimtethermostaat, een basiseenheid en temperatuurmeters met zogenaamde actormodulen. De gegevensoverdracht tussen de actormodulen en de basiseenheid en de voeding van de ventielaandrijving wordt verzorgd via een meegeleverde breedbandkabel. De communicatie met de kamerthermometers verloopt draadloos. Door de draadloze uitvoering kan de kamerthermostaat overal in de ruimte functioneren.

Fonterra Smart Control regelt automatisch de vloerverwarming

Eenvoudige bediening

De kamerthermostaat is eenvoudig te bedienen – niet alleen de functionaliteit maar ook het design zijn meerdere malen bekroond. Daarnaast is een optionele wifimodule leverbaar. Een dag- en weekprogramma alsmede alle extra functies worden ingesteld en bediend door de gebruiker met smartphone, tablet of laptop in een browserachtige bedieningsstructuur.

De nieuwe regeling van Viega leent zich zowel voor verwarming als koeling.

Meer informatie: Viega

Speak Your Mind

*