Plinten maken je vloer pas echt af!

Iedereen herkent het wel: je gaat verhuizen, alles is af, “alleen de plintjes moeten nog”… Maar plinten maken je vloer pas echt af! Een vloer zonder plint is een vloer in “verhuisstatus”. Een tijdelijke situatie, als het goed is. Vroeger waren vloeren vrij standaard: in de woonkamer vloerbedekking met van die houten plintjes. In de keuken lagen plavuizen.

Tegenwoordig is er zoveel keuze qua vloeren, dus ook het eenvoudige houten plintje van vroeger is hierin meegegroeid. Of we het nu hebben over tegelvloeren, laminaat, PVC of parket: de MDF- of hardhouten plinten van tegenwoordig kun je hier heel mooi mee combineren!

Plinten maken je vloer pas echt af!

Plinten voor bij een tegelvloer

Bij een tegelvloer heb je de keuze uit houten plinten, maar ook tegelplinten worden veel toegepast. Deze tegelplinten worden veelal van dezelfde tegels gezaagd als die op de vloer liggen. Er wordt een afgeronde bovenkant aan gemaakt en zo heb je een uniforme uitstraling op je vloer. Overigens is dit niet iets wat standaard door de tegelleverancier geleverd kan worden, het is vaak maatwerk.
Een nadeel van tegelplinten is dat dit steeds stukjes zijn in de maximale lengte van de maat van de tegel. Ook in de tegelplint zullen dus voegen verwerkt moeten worden. MDF-plinten zijn er wel tot een lengte van 4,88m, dus dit geeft een rustiger effect. Bovendien kunnen deze plinten in iedere gewenste RAL-kleur worden afgelakt, in matte lak, satijnglans of hoogglans.
Een voordeel van een houten plint ten opzichte van een tegelplint is dat er in een houten plint vaak een kabelgoot verwerkt is. Bij een tegelplint kan de bedrading nooit achter de plint verwerkt worden.

Plinten maken je vloer pas echt af!

Plinten voor bij een laminaatvloer, PVC-vloer of parketvloer

Voor deze vloeren valt een tegelplint natuurlijk af, maar blijven er nog genoeg opties over. Naast de veelgebruikte MDF-plinten zijn er ook hardhouten plinten of zelfs plinten van merantihout. De hardhouten plinten worden op een andere manier afgewerkt dan de MDF-plinten, waardoor deze een nog strakkere uitstraling hebben. Meranti is een gevingerlaste hardhout soort die extreem hard is en heel goed vochtbestendig is.

Plinten maken je vloer pas echt af!

The final touch: het kitwerk

Om plinten helemaal goed aan te laten sluiten op de vloer en wand, worden deze afgekit. Wanden zijn nooit helemaal kaarsrecht, dus d.m.v. kit kun je die verschillen mooi laten verdwijnen. Ook kit is tegenwoordig leverbaar in alle RAL-kleuren!

Plinten maken je vloer pas echt af!

RVS plinten

Het nieuwste van het nieuwste zijn plinten van RVS. Deze hebben als grote voordelen dat ze tegen een stootje kunnen, maar ook in vochtige ruimtes toegepast kunnen worden. Een idee voor in de badkamer of het toilet? RVS plinten zijn verkrijgbaar in geborstelde en gepolijste versies en ook in verschillende hoogtes.

Meer informatie: Lingen Keramiek

Comments

  1. Hele mooie blog! Passende foto’s ook.

    Met vriendelijke groetjes,

    Jozef Zoon

Speak Your Mind

*