Vloerverwarming en vloerisolatie zijn een goede combinatie

Vroeger werd vloerverwarming gezien als een product dat alleen is voor mensen met een groot budget. Tegenwoordig is dit niet meer het geval. Vloerverwarming is nu voor bijna iedereen een mogelijkheid. Het kan je zelfs helpen met besparen op de energierekening. Als je het optimale uit vloerverwarming wilt halen, dan kun je dit combineren met vloerisolatie. Waarom de combinatie vloerverwarming en vloerisolatie zo goed is, leggen wij hieronder uit.

Vloerverwarming en vloerisolatie zijn een goede combinatie

Besparen met vloerverwarming

Met vloerverwarming wordt jouw woning gelijkmatiger verwarmd. Hierdoor kan de verwarming een aantal graden lager en zul je dus besparen op jouw energierekening. Een hoop van de warmte die wordt opgewekt door vloerverwarming kan echter door de vloer van de woning verloren gaan. Daarom is het verstandig om onder de vloerverwarming vloerisolatie te laten plaatsen. Met alleen vloerverwarming kun je al 5% besparen op jouw energierekening, maar gecombineerd met vloerisolatie kan dit oplopen tot 20%!

De verwarming mag uit

Door vloerisolatie houdt de vloer de warmte veel langer vast. Hierdoor kan de vloerverwarming al een aantal uur voor het slapengaan uit worden gezet, zonder dat het koud zal worden in huis. Dit bespaart nog meer op de energierekening.

Wooncomfort

Het besparen op de energierekening is niet het enige voordeel van het combineren van vloerverwarming en vloerisolatie. Door vloerisolatie zal jouw woning sneller verwarmd worden. Ook zal de temperatuur van de vloer een nog aangenamere temperatuur hebben, waardoor je helemaal nooit meer last hoeft te hebben van koude voeten.

Vloerverwarming en vloerisolatie zijn een goede combinatie

Plaatsing vloerisolatie

Het isoleren zal vanzelfsprekend onder de vloerisolatie geplaatst moeten worden. Alleen ondervloerse isolatie is dus mogelijk. Omdat de ruimte onder de vloer vaak vochtig is, is het belangrijk dat de materialen die worden gebruikt waterafstotend zijn. PUR of polystyreen (platen van piepschuim) zijn hierom goede opties voor deze klus. PUR is bij vloerisolatie de beste optie. Het is namelijk sterker en stabieler dan piepschuim platen. Ook heb je geen last van naden bij PUR.

Isolatie boven de vloerverwarming

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloer boven de vloerverwarming een zo laag mogelijke isolatiewaarde heeft. Het is namelijk de bedoeling dat zo veel mogelijk warmte daadwerkelijk uw woning bereikt. Deze “ondervloer” mag maximaal een isolatiewaarde van 0,09 hebben. Hoe dunner de vloer of het laminaat boven de vloerverwarming is, hoe meer je kunt genieten van vloerverwarming.

Door vloerverwarming en vloerisolatie te combineren kun je dus besparen op jouw energierekening. Ook zal jouw woning sneller opwarmen en zal jouw vloer een hogere temperatuur hebben.

Bron: Bouw & Wonen

 

Speak Your Mind

*