Wat is de beste isolatie?

Wist je dat je met goede isolatie al snel honderden euro’s per jaar op je energierekening kan besparen? Zeker met de hoge gasprijzen is dit erg fijn. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te isoleren. Ook omdat het verduurzamen van woningen een steeds belangrijker onderwerp is binnen de maatschappij. Maar wat is de beste isolatie? Het antwoord op deze vraag is helaas niet eenvoudig: welke isolatie het beste is, hangt af van de locatie en de kwaliteit van het isolatiemateriaal en de manier van plaatsen. Toch kun je hier wel iets over zeggen.

B&W-220901-4.jpeg

Wat is de beste vloerisolatie?

Het isoleren van de vloer kan gedaan worden op twee verschillende manieren. Zo kun je ervoor kiezen om de boven- of onderkant van de vloer te isoleren. Wanneer je de bovenkant van de vloer laat isoleren, plaatst het isolatiebedrijf het isolatiemateriaal wat vervolgens wordt afgewerkt met een vloer. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer wordt het isolatiemateriaal in de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer geplaatst.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben een spouw. Een spouw is een ruimte van 4 tot 6 cm tussen de binnenmuur en de gevel. Een ideale plek voor isolatie dus! Woningen die na 1975 zijn gebouwd hebben standaard spouwmuurisolatie. Helaas was de kwaliteit van het isolatiemateriaal toen veel slechter dan nu: het wordt dus aangeraden het isolatiemateriaal te laten controleren en de spouw zo nodig te laten na-isoleren.

Beste dakisolatie

Net als de vloer kun je het dak op twee verschillende manieren laten isoleren. De eerste manier is langs de binnenkant. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de balken geplaatst en netjes afgewerkt met een wandplaat. De tweede manier is langs de buitenkant. Hiervoor moet wel eerst de dakbedekking worden verwijderd. Dit kun je dus het beste combineren met een dakrenovatie. Bij dakisolatie langs buiten wordt het isolatiemateriaal in de dakconstructie geplaatst. Dit wordt netjes afgewerkt met dakbedekking.

Beste vloerisolatie kruipruimte

Vloerisolatie kan ook geplaatst worden in de kruipruimte. De kruipruimte is de ruimte onder de vloer. Wanneer je deze laat isoleren, scheelt dit al snel 4 graden in huis!

Voor het hele verhaal en technische specificaties: Bouw & Wonen

Speak Your Mind

*