Een huishouden zonder gas in 3 stappen

Het is tegenwoordig het gesprek van de dag: wonen zonder gas. En dat is niet zo gek, want het is een belangrijk onderwerp. Onze aarde heeft het zwaar en als we er nog een tijdje van willen genieten, zullen we met zijn allen ons best moeten doen. Dat gaat wat moeite kosten en zeker ook wat geld. Maar als de beloning een gezonde aarde is, dan is dat het natuurlijk hartstikke waard. In het klimaatakkoord – waar 194 landen aan meedoen – is vastgelegd dat alle landen vanaf het jaar 2050 CO2 neutraal moeten zijn. Nederland ook. En over 32 jaar dus. Dat lijkt lang, maar om het echt goed voor elkaar te krijgen, is dat eigenlijk maar weinig tijd. Er is dus werk aan de winkel.

Heb jij thuis nog een traditionele cv-ketel?

Dan is dit belangrijk om te lezen, want aardgas wordt over een paar jaar niet meer geleverd en daar wil je natuurlijk wel op voorbereid zijn. Jouw huis in drie stappen klaar voor een aardgasloze toekomst. Als je energieneutraal (aardgasloos) wilt gaan wonen, zijn er flink wat maatregelen nodig. Je woning moet beter worden geïsoleerd, je moet overgaan op een ander verwarmingssysteem en je kunt zonnepanelen en/of collectoren aanschaffen. Heb je dat allemaal gedaan? Dan kun je je hele huis helemaal zelf voorzien van energie.

house.png

afbeelding pixabay

 

STAP 1: je huis isoleren

Dit is een belangrijke eerste stap naar een energieneutraal huis. De meeste nieuwbouwwoningen zijn al voorbereid op deze stap en voldoende geïsoleerd. Maar huizen die vóór 1980 zijn gebouwd, zijn veel minder goed geïsoleerd. Maar daar zijn gelukkig prima betaalbare oplossingen voor. Dit soort woningen hebben namelijk bijna allemaal spouwmuren. De muur bestaat als het ware uit twee losse muren met een paar centimeter ruimte ertussen. En die in die ruimte is heel gemakkelijk spouwmuurisolatie aan te brengen.

Dak-, glas en vloerisolatie
Maar vergeet ook niet om je dak en vloeren te isoleren, want bijna 30 procent van de warmte verdwijnt via het dak van je huis. Daarom is dakisolatie één van de meest energiebesparende maatregelen. Als je je vloer laat isoleren, bespaar je ook weer flink en je voeten blijven ook een stuk warmer! Vloerisolatie is het gemakkelijkst aan te brengen in woningen die een kruipruimte hebben. Heeft jouw huis geen kruipruimte? Geen zorgen, want ook daar zijn prima alternatieven voor.
Je ruiten vervangen is ook een rendabele oplossing voor isolatie. Tegenwoordig bestaat er dubbel HR++ glas en dat is erg populair. Dit glas isoleert je huis perfect!

STAP 2: ventilatie en warmte terugwinnen

Als je huis eenmaal goed is geïsoleerd, moet je zorgen voor een gezond binnenklimaat. Want een volledig geïsoleerde woning ‘ademt’ niet meer. Er is dus frisse lucht nodig. Dit kun je doen met een mechanische ventilatie met warmte terugwinningsysteem systeem. Met zo’n systeem wordt er doorlopend verse lucht in je woning gebracht. De warmtewisselaar in het systeem, trekt warmte uit de afvoerlucht voordat deze lucht je huis verlaat. Doordat je huis de 24 uur per dag wordt geventileerd heb je nooit meer last van vocht of schimmel in je huis. De lucht is dus altijd schoon en gezond!

STAP 3: je cv-ketel vervangen door een warmtepomp

Een warmtepomp is straks de vervanger van jouw cv-ketel. Als je jouw huis met een warmtepomp verwarmt, heb je helemaal geen gas meer nodig. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, maar in veel gevallen krijg je subsidie voor de warmtepomp.

Er is ook nog een tussenstap: een hybride warmtepomp met CV-ketel. Dit systeem werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp verwarmt op een CO2-neutrale manier jouw huis en de ketel vult alleen aan als de warmtevraag groter is dan wat de pomp aankan. Als het heel erg koud is bijvoorbeeld. Heb je gekozen voor warmtepomp? Dan kun je je huis echt ‘anders’ gaan verwarmen. De verwarming die hoort bij de warmtepomp is vloerverwarming. Deze werkt met lage temperaturen en hiervoor is er minder energie nodig. En dat is natuurlijk heel erg duurzaam. En iedereen die vloerverwarming heeft is het erover eens: het is een comfortabel manier om je huis te verwarmen.

Ga naar onderstaande link voor meer informatie, tips en subsidieregelingen.
Meer informatie: Wonen.nl

Speak Your Mind

*