Ongebruikelijke trapleuningen

Rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen, villa’s, maar ook sommige appartementen zijn ermee uitgerust: een trap. Om via de trap veilig op de volgende verdieping te komen, is een trapleuning wel noodzakelijk. Maar je kunt van dit noodzakelijke element in je woning ook een eyecatcher maken. Door een andere vorm of ander materiaal te gebruiken, krijgt jouw trapleuning ineens een heel andere uitstraling. Wij laten hier een aantal ongebruikelijke trapleuningen zien.

De kronkelige tak of mooie stam

Ongebruikelijke trapleuningen    Ongebruikelijke trapleuningen

Veel trapleuningen worden vervaardigd van hout. Meestal recht of enigszins gebogen en mooi glad. Iets minder voor de hand liggend, maar wel veel natuurlijker is een lange kronkelige tak te gebruiken als leuning. Ontdoe de tak van schors en schuur de tak mooi glad, want niemand zit op splinters de wachten. Zo krijg je een houten trapleuning met stoere noesten. Liever iets minder kronkelig? Dan is een mooie, jonge berkenstam misschien een idee. 

Glazen trapleuning

Ongebruikelijke trapleuningen

Heel modern minimalistisch is een glazen trapleuning. Ook de perfecte oplossing voor als de trap zich in de woonkamer bevindt. Door het transparante glas behoud je de ruimtelijkheid van de kamer en kun je toch niet van de trap vallen, tenminste niet aan de zijkant. Vind je het toch veiliger dat het glas iets beter zichtbaar is, dan kun je kiezen voor iets getint glas of een dun aluminium profiel.

Radiator

Ongebruikelijke trapleuningen

Foto: Instamat

Woon je klein of splitlevel of bevindt jouw trap zich midden in de woonruimte, dan is deze oplossing super praktisch. In plaats van de radiatoren altijd maar aan de wand te plaatsen, zet je deze gewoon in als trapleuning. Zo vang je geen twee, maar drie vliegen in een klap: een veilige trap, een aangenaam warme kamer én je kunt je wanden maximaal gebruiken om meubels tegenaan te plaatsen.

Steigerbuizen

Ongebruikelijke trapleuningen

Heel erg populair zijn tegenwoordig tafels en meubels met steigerbuizen frames. Spreekt deze industriële look jouw ook aan? Dan is het een idee om de trapleuning te vervangen door een van steigerbuizen. Afhankelijk van de trap –recht, met een of twee bochten– heb je een of meer buizen, enkele bevestigingsstukken en een of twee koppelstukken nodig. En klaar is jouw eigen industriële trapleuning.

Touw

Ongebruikelijke trapleuningen     Ongebruikelijke trapleuningen

Een meer speelse trapleuning maak je met een dik touw. Bevestig enkele leuningdragers op gelijke afstand van elkaar. Leid er een mooi dik touw doorheen. Zwart, wit, naturel, net wat je mooi vindt. Aan beide uiteinden leg je een stevige knoop en klaar ben je. Hoe langer je touw, hoe meer het touw gaat ‘hangen’ tussen de leuningdragers. Dat ziet er misschien mooi uit, maar een strakker touw is wel een veiliger leuning.

Leer

Ongebruikelijke trapleuningen

Een product waar je misschien niet zo snel aan denkt, is leer. Maar als je echt iets ander wilt, is leer een hele goede keuze. Leer is stoer en warm en past zowel in een moderne als een klassieke woning. De gebruikssporen die in de loop van de tijd zullen ontstaan, geven de trapleuning een doorleefd karakter.

Nis als leuning

Ongebruikelijke trapleuningen

Een wel heel chique oplossing is om de trapleuning niet aan de muur te bevestigen, maar in de muur te verwerken. Een lange nis in de wand fungeert als leuning.

Verlichting in de trapleuning

Ongebruikelijke trapleuningen   Ongebruikelijke trapleuningen

De trapleuning biedt veiligheid bij het traplopen, maar in het donker is deze houvast soms moeilijk te zien. Naast het verlichten van de treden, kun je er ook voor kiezen om de trapleuning te verlichten. Dat kan natuurlijk door het plaatsen van enkele spotjes langs de muur of een lichtslang aan de trapleuning te bevestigen. Maar ingebouwde verlichting is natuurlijk veel stijlvoller. Je zult in het donker niet meer misgrijpen.

Welke van deze ongebruikelijke trapleuningen kies jij?

Bron foto’s: Pinterest

Speak Your Mind

*